„Já doufám, že toto poslouchají šéfové řetězců.“ Kupka hrozil ze studia. Pak zase couval

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
10.12.2023 12:41 | Monitoring

Od ledna potraviny zdraží i přesto, že klesne sazba DPH. Ministr dopravy Martin Kupka z ODS v nedělní Partii na CNN Prima News hovořil o možných pokutách pro obchodní řetězce a porušení zákona. Sám věří, že se potraviny zlevní. Jeho stínový protějšek Martin Kolovratník z hnutí ANO uvedl, že vládě se nic nepovedlo a za vším stojí předně její nezvládnutí politiky u cen energií.

„Já doufám, že toto poslouchají šéfové řetězců.“ Kupka hrozil ze studia. Pak zase couval
Foto: Partie
Popisek: Martin Kupka a Martin Kolovratník v Partii Terezy Tománkové

Příští rok má výrazně klesat inflace, za první kvartál příštího roku ji Česká národní banka očekává zhruba tříprocentní. Odhady ale mohou výrazně nabourat ceny energií a potravin. Potraviny od ledna zdraží, a to i přesto, že klesne sazba DPH z 15 na 12 procent.

Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom na začátku týdne informovali zástupci obchodních řetězců. Ceny budou zvedat o 5 až 10 procent.

Ministr dopravy Kupka pevně doufá, že řetězce zvedat ceny nebudou. „Není k tomu žádný důvod, aby od 1. ledna skokově zdražovaly. Tomu oznámení řetězců se budou věnovat pan ministr Výborný a předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl.

Varoval řetězce před možným porušením zákonů a pokutami. „Věřím, že tohle stejně jako v jiných státech může vést k velmi významným pokutám,“ reagoval na avizované zdražování obchodními řetězci ministr Kupka. „Jestli očekáváme významné snížení inflace, je to pozitivní zpráva pro všechny. Je potřeba si uvědomit, že osm řetězců zaujímá 90 procent trhu. A pokud by tam existovala nějaká dohoda o zvýšení cen, přestože k tomu nejsou důvody, tak to může znamenat porušení některých zákonů,“ upozornil Kupka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kupka je jen obyčejný žvanil,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 10.12.2023 14:53:12
kterého posílají do debat, vždy, když je potřeba něco okecat a zároveň nic neříct. Pozná se to i podle toho, že je jedno k jakému tématu se jako ministr dopravy vyjadřuje. Vždy obdržíte to samé...

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Bažíte po krvi.“ U Pirátů začaly padat hlavy. Veřejně

9:59 „Bažíte po krvi.“ U Pirátů začaly padat hlavy. Veřejně

Piráti řeší velké fiasko ve volbách do Evropského parlamentu, v nichž získali pouze jeden mandát. Čá…